Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Management / Monitor leveringsproblemen

Monitor leveringsproblemen

In deze monitor vindt u een actueel overzicht van geneesmiddelen die groothandels Alliance, Brocacef, Mosadex en Pluripharm niet direct kunnen leveren.

Bekijk de overzichten

Niet leverbare artikelen
In deze twee overzichten ziet u artikelen waarvan groothandels aangeven dat ze op het moment van het genereren van de lijst niet direct leverbaar zijn, terwijl deze producten normaal gesproken wel leverbaar zouden moeten zijn. 
Artikelen waarbij de leveringsproblemen volgens alle groothandels zijn opgelost, verdwijnen uit de lijst. 

Verkoopstatus
De SFK verrijkt de informatie van de groothandels met informatie over de preferentie-status en de verkoopstatus van de verpakking uit de meest actuele G-Standaard uitgave van Z-Index:
- U: uitverkoop
- V: vervallen
- W: mag wettelijk niet meer worden verhandeld

Naast de twee overzichten met leveringsproblemen, publiceert de SFK maandelijks alle verpakkingen die in de betreffende maand verkoopstatus U, V of W hebben. 

Bekijk het overzicht met vervallen artikelen.

_____________________________________________________________________________________________

Overzicht alle geneesmiddelen - toelichting

Een artikel staat in dit overzicht als

  • het receptplichtig is;
  • een inkoopkanaal 1 (specialité) of 2 (generiek) heeft conform de G-Standaard;
  • minimaal twee groothandels aangeven dit product niet direct te kunnen leveren.

BG Pharma levert bij de SFK data aan. Deze data is afkomstig van de groothandels Alliance, Brocacef, Mosadex en Pluripharm. 

Kenmerk Laagste Prijs Niet-beschikbaar

Dit kenmerk geeft aan of het betreffende artikel in de betreffende maand de laagste inkoopprijs heeft per eenheid op PRK-niveau. De prijs per eenheid wordt op hele centen afgerond.

  • Meegenomen: inkoopkanaal 1 (specialité) en 2 (generiek),
  • Uitgesloten: middelen met de status U (uitverkoop), V (vervallen), W (mag wettelijk niet meer verhandeld worden) en ook kliniekverpakkingen (EAV) .
  • Wanneer bij alle artikelen met de laagste prijs leveringsproblemen bestaan, kijkt de SFK vervolgens ook naar het één-na-laagst geprijsde artikel. Wanneer ook dat artikel in de Monitor staat, verschijnt ook bij dat artikel het kenmerk Laagste Prijs Niet-beschikbaar. Wanneer alle artikelen uit een PRK-cluster in de Monitor staan, krijgen alle artikelen het kenmerk Laagste Prijs Niet-beschikbaar.
  • Wanneer meerdere artikelen dezelfde prijs per eenheid hebben, en één artikel staat vermeld in de Monitor leveringsproblemen maar de andere niet, dan wordt het kenmerk Laagste Prijs Niet-beschikbaar niet vermeld. Immers, er is nog een ander product met de laagste prijs beschikbaar.

_____________________________________________________________________________________________

Overzicht preferente geneesmiddelen - toelichting

Een artikel staat in dit overzicht als

  • een zorgverzekeraar het heeft aangewezen als preferent, zoals vermeld in de G-Standaard van Z-index. Dit is de leidraad voor de Monitor, omdat het voor apothekers de vermelding in de G-Standaard leidend is;
  • minimaal één groothandel aangeeft dit product niet direct te kunnen leveren. In het overzicht staat ook of door één of door meer groothandels melding is gemaakt.

Preferente middelen kunnen op twee manieren aangewezen worden.

  1. De verzekeraar doet een aanbesteding van een middel bij leveranciers en koppelt vervolgens de aanwijzing actief terug aan de leveranciers.
  2. Daarnaast kunnen verzekeraars meerdere gelijkwaardige producten aanwijzen als preferent. In dit laatste geval ontvangen leveranciers vaak geen terugkoppeling van verzekeraars en beschouwen ze dit niet als een preferent middel. 
    > Meer informatie over meerdere gelijkwaardige producten aanwijzen als preferent.

_____________________________________________________________________________________________

Toelichting algemeen


Monitor wekelijks geactualiseerd

Iedere zondagnacht stelt de SFK de lijst samen. Fabrikanten krijgen vervolgens op maandag de mogelijkheid een korte toelichting te geven. Op dinsdag publiceert de SFK vervolgens de Monitor, inclusief eventuele opmerkingen van fabrikanten. 

Tekorten bij patiënten niet altijd evident

In de praktijk kan het voorkomen dat patiënten nog geen hinder ondervinden van de tekorten die op deze lijst staan, omdat de apotheek nog voorraad heeft. Het kan ook voorkomen dat patiënten wel hinder ondervinden, maar dat deze producten nog niet op deze lijst staan, omdat ze  al wel bij de groothandel voorradig zijn, maar nog niet aan apotheken geleverd zijn.

KNMP Farmanco: meldpunt geneesmiddeltekorten

De website van KNMP Farmanco is de plek voor apothekers om hun tekorten te melden. Als gemelde geneesmiddelen landelijk niet beschikbaar zijn voor de patiënt en het tekort waarschijnlijk langer dan 14 dagen gaat duren, wordt het vermeld op KNMP Farmanco.

Back to top