6 november 1999, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 134 Nr 23
-
Omeprazol (Losec)
Het geneesmiddel Omeprazol (merknaam Losec) staat al jaren op de eerste plaats in de lijst van geneesmiddelen waarmee de meeste kosten zijn gemoeid. In 1998 werd er via de openbare apotheek voor ƒ 320 miljoen besteed aan deze maagzuurremmer. Er gingen in totaal 1,5 miljoen doosjes Losec over de toonbank. Losec wordt geproduceerd door de Zweedse fabrikant Astra.
-
Simvastatine (Zocor en Bozara)
Het geneesmiddel Simvastatine wordt onder twee verschillende merknamen op de markt gebracht. Beide merken (Zocor en Bozara) worden geproduceerd door de Amerikaanse fabrikant MSD. Hoewel de middelen qua werking en samenstelling identiek zijn is de prijs van Bozara opvallend hoger dan de prijs van Zocor. Ook hanteert MSD een opmerkelijk prijsbeleid voor wat betreft de verschillende sterktes van Zocor. Omdat de prijs van Zocor 10 mg door MSD hoger is vastgesteld dan de vergoedingslimiet die geldt voor dit geneesmiddel, wordt Zocor 10 mg niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. De patiënt moet voor deze variant dus bijbetalen. Zocor 20 mg (met breukgleuf) krijgen patiënten echter wel volledig vergoed omdat MSD bij deze sterkte wel haar prijs aan de vergoedingslimiet heeft aangepast. De totale uitgaven van Simvastatine bedroegen vorig jaar ƒ 200 miljoen (1,2 miljoen voorschriften). Simvastatine is een cholesterolverlagend geneesmiddel.
-
Ranitidine (Zantac)
Ranitidine is een geneesmiddel tegen overtollig maagzuur. Tot medio 1997 was Ranitidine alleen verkrijgbaar onder de merknaam Zantac (van de Britse fabrikant Glaxo Wellcome). Sinds het octrooi van Ranitidine is verlopen (medio 1997) zijn meerdere fabrikanten dit geneesmiddel gaan produceren en verkopen. Door het verlopen van het octrooi is de prijs van Ranitidine met zo'n 20 to 25 % gedaald. In 1996 bedroegen de totale kosten voor dit geneesmiddel nog ƒ 126 miljoen (bij 1,1 miljoen voorschriften). In 1998 is dit (bij 1,0 miljoen voorschriften) verlaagd tot ƒ 95 miljoen. Bij bijna driekwart van de voorschriften voor Ranitidine in 1998 vervingen apothekers het merk Zantac door een goedkopere generieke variant.
-
Enalapril / Enalaprilaat (Renitec)
Geneesmiddelenfabrikant MSD brengt onder de naam Renitec het geneesmiddel Enalapril / Enalaprilaat op de markt. Aan dit geneesmiddel, tegen hoge bloeddruk, werd vorig jaar ƒ 93 miljoen (0,9 miljoen voorschriften) besteed via de openbare apotheek.
-
Paroxetine (Seroxat)
Aan het geneesmiddel Paroxetine werd vorig jaar in totaal ƒ 76 miljoen besteed. Dit antidepressivum wordt door de Amerikaanse fabrikant Smithkline Beecham Farma op de markt gebracht onder de naam Seroxat. In 1998 werd Seroxat 1 miljoen keer afgeleverd.
-
Budesonide voor tracheaal gebruik (Pulmicort)
Budesonide wordt gebruikt tegen aandoeningen aan de luchtwegen. In totaal werd er vorig jaar voor ƒ 72 miljoen (0,6 miljoen voorschriften) besteed aan dit geneesmiddel Met het merk Pulmicort komt Astra voor de tweede keer voor in de top 10 geneesmiddelenkosten.
-
Middellang- met snelwerkende insuline
Er zijn diverse fabrikanten die insuline produceren. Zo is er bijvoorbeeld het merk Mixtard van marktleider Novo Nordisk uit Denemarken. Insuline wordt gebruikt bij diabetes. De totale uitgaven aan middellang- met snelwerkende insuline bedroegen vorig jaar ƒ 66 miljoen, ofwel 400.000 verstrekkingen via de openbare apotheek.
-
Atorvastatine (Lipitor)
De nieuwkomer in de top 10 is het geneesmiddel Lipitor (Atorvastatine). Sinds medio 1997 is dit geneesmiddel verkrijgbaar via de Nederlandse apotheek. Dit cholesterol verlagend middel wordt geproduceerd door de Amerikaanse fabrikant Parke-Davis. In 1998 bedroegen de totale kosten voor Atorvastatine ƒ 62 miljoen. De Nederlandse apotheken behandelden in totaal 300.000 keer een voorschrift voor Lipitor.
-
Sumatriptan (Imigran)
Sumatriptan (merknaam Imigran) wordt gebruikt tegen migraine. Fabrikant Glaxo Wellcome haalde met dit geneesmiddel een omzet van ƒ 58 miljoen in 1998. De apotheken in Nederland verwerkten in 1998 in totaal 300.000 Imigran-voorschriften.
-
Fluticason (Flixotide)
Het merk Flixotide wordt door de fabrikant Glaxo Wellcome op de markt gebracht. Aan dit geneesmiddel tegen aandoeningen aan de luchtwegen werd vorig jaar voor ƒ 58 miljoen (600.000 voorschriften) besteed via de openbare apotheek.
Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits
onder volledige bronvermelding.