Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2024 / Sinds 2024 stijging in verstrekkingen voor langere periode

Sinds 2024 stijging in verstrekkingen voor langere periode

19 september 2024, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 159 Nr 38

Patiënten die chronisch geneesmiddelen gebruiken, krijgen doorgaans hun geneesmiddelen mee voor drie maanden. Sinds een aantal jaar kunnen apothekers geneesmiddelen voor een langere periode verstrekken en apart declareren. De SFK onderzocht de recente ontwikkelingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad

Met een gebruikelijke gebruiksperiode van drie maanden voor chronische medicatie kunnen patiënten goed worden begeleid bij hun medicatiegebruik. Door regelmatig contact met de apotheek kan de houdbaarheid van de producten worden gegarandeerd en kan verspilling worden beperkt. In deze periode van drie maanden hoeven patiënten niet onnodig vaak in de apotheek te komen.

Sinds enkele jaren bestaan aanvullende afspraken tussen apothekers en verzekeraars over situaties waarin het verstrekken van geneesmiddelen voor een langere periode (vier, zes, negen of twaalf maanden) mogelijk is. Sinds 2022 zijn deze verstrekkingen voor de SFK goed te onderscheiden aan de hand van de vastgelegde tariefcode, omdat daarin de verwachte langere gebruiksperiode expliciet genoemd staat.

In de eerste helft van 2024 telde de SFK 7,8 miljoen mensen die een herhaalverstrekking* kregen. Van hen kregen ruim 310.000 mensen (4%) ten minste één verstrekking met een tariefcode van een verwachte gebruiksperiode van zes maanden. Het aantal mensen dat een verstrekking kreeg voor vier, negen of twaalf maanden – gebaseerd op de tariefcode – kwam in dezelfde periode uit op in totaal 8000. In de jaren voor 2024 lag het aantal mensen dat geneesmiddelen kreeg verstrekt voor langer dan drie maanden op hooguit enkele duizenden per jaar.

Andere verstrekkingen

Van de 310.000 mensen die ten minste één verstrekking voor een periode van zes maanden kreeg, ontving bijna 80% daarnaast ook nog andere herhaalmedicatie die niet voor zes maanden was bedoeld.

En ongeveer 4% kreeg naast de herhaalmedicatie voor zes maanden ook nog een eerste verstrekking van een voor de patiënt nieuw geneesmiddel. Hierbij is niet specifiek gekeken of deze medicatie verband houdt met een verandering van de medicatie die werd verstrekt voor zes maanden. De meerderheid van de patiënten die hun geneesmiddelen voor zes maanden meekrijgen, komt dus alsnog vaker dan eenmaal per zes maanden in de apotheek.

*exclusief zogeheten GDV-verstrekkingen

 

 

Verlengde aflevertermijnen

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top