Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2022 / Indicatoren inhalatiemedicatie in KISS-matrix

Indicatoren inhalatiemedicatie in KISS-matrix

16 december 2022, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 157 Nr 50

Openbare apotheken zullen dit jaar aan zo’n 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie leveren. De KISS-matrix helpt apothekers om op basis van aflevergegevens mogelijk suboptimaal gebruik van inhalatiemedicatie op te sporen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Naar schatting zullen openbare apotheken in 2022 aan 1,5 miljoen mensen inhalatiemedicatie bij astma of COPD verstrekken. Dit komt overeen met 9% van de Nederlanders die hun geneesmiddelen in een openbare apotheek betrekken. Deze medicatie bevat aanvals- en onderhoudsmedicatie als dosisaerosol of poederinhalator. Een correcte inhalatietechniek is daarom van groot belang bij een goede behandeling van de ziekte. De KISS-matrix bevat vijf indicatoren over astma/COPD, waarvan drie gerelateerd aan een goede inhalatietechniek.

Aandachtspunten

Een manier om met aflevergegevens te waken voor een juiste inhalatietechniek is door te kijken naar het aantal mensen dat na gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) een antimycoticum is gaan gebruiken. Dit duidt op een schimmelinfectie in de mond door een verkeerde techniek of vanwege het niet naspoelen van de mond met water. Uit cijfers van de SFK blijkt dat dit bijna niet gebeurt: in de periode december 2021-november 2022 ontving meer dan 98% van de ICS-gebruikers geen antimycoticum na recent gebruik van een ICS. Ook kan de apotheker nagaan of astma/COPD-patiënten een stootkuur met predniso(lo)n hebben gekregen. Dit wijst erop dat de ziekte niet goed onder controle is. Voor de meeste patiënten gaat dit goed: in een doorsnee apotheek heeft 96,4% van de astma/COPD-patiënten geen of hooguit één stootkuur gekregen.

KISS-matrix helpt apothekers bij controle astma/COPD-therapie

Indicatoren astma copd

Indicatoren asma/COPD uit KISS-matrix voor een demo-apotheek (fictieve tellers en noemers).

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top