Weer stijgend gebruik antirookmiddelen in 2020
17 december 2020, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 155 Nr 51/52
Geneesmiddelen die worden gebruikt bij stoppen met roken zijn niet opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Alleen als deze middelen worden ingezet in het kader van stoppen-met-rokenprogramma’s (SMR) heeft de verzekerde recht op vergoeding vanuit het basispakket.
Vanaf 2020 zijn SMR-programma’s onder voorwaarden vrijgesteld van het eigen risico. Dit lijkt effect te hebben op het aantal gebruikers van deze middelen. Naar verwachting komt het aantal gebruikers van antirookmiddelen in 2020 uit op zo’n 61.000, meer dan in 2018 (54.000) en 2019 (50.000).
Pieken in gebruik
Ook goede voornemens en Stoptober, waarin de maand oktober wordt aangegrepen om minstens 28 dagen te stoppen met roken, zijn een stimulans voor het gebruik van antirookmiddelen. Het effect van Stoptober is vooral zichtbaar in september, oktober en november. Dan ligt het aantal verstrekte antirookmiddelen zo’n 15 tot 20% hoger dan gemiddeld.
Met uitzondering van 2019 leveren openbare apotheken ook beduidend vaker stoppen-met-rokenmiddelen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg het aantal verstrekkingen van deze middelen 27% meer dan gemiddeld over het jaar.
Champix
Verreweg het meest gebruikte antirookmiddel is varenicline (Champix), een ontwenningsmiddel dat de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine vermindert. Naar schatting zullen dit jaar 59.000 mensen varenicline gebruiken. Andere receptplichtige geneesmiddelen bij stoppen met roken zijn de antidepressiva nortriptyline en bupropion.
De SFK kan niet vaststellen in welke mate nortriptyline als antidepressivum dan wel bij SMR wordt gebruikt; daarom wordt het middel hier verder buiten beschouwing gelaten. Bupropion is onder de merknaam Zyban geregistreerd als middel voor ontwenning bij stoppen met roken. Naar verwachting zal het aantal gebruikers van Zyban in 2020 uitkomen op zo’n 2700. Ongeveer tweehonderd mensen krijgen in één jaar zowel Zyban als Champix.
Aantal verstrekkingen stoppen-met-roken-middelen per maand 2018-2020
Aantal verstrekte antirookmiddelen piekt vooral in 2020 in kwartaal 1 en rond Stoptober
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits
onder volledige bronvermelding.