Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2013 / UV-blocker meest typische ‘zomermiddel’

UV-blocker meest typische ‘zomermiddel’

8 augustus 2013, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 148 Nr 32/33

In de zomermaanden verstrekken apothekers sommige geneesmiddelen vaker dan in de winter, tot wel zes keer zo vaak. Middelen bij allergische reacties voeren de boventoon, maar de hoogste zomerindex is voor de receptplichtige UV-blocker Contralum Ultra.

Het meest typische zomergeneesmiddel van 2012 heeft een zomerindex van 6,1. Dat volgt uit een onderzoek naar geneesmiddelen die in de zomer meer worden verstrekt dan in de winter. De maat is de verhouding van het aantal verstrekkingen in de maanden juni, juli en augustus van 2012 ten opzichte van het aantal in de wintermaanden december 2012, januari 2013 en februari 2013. Het onderzoek betreft receptplichtige geneesmiddelen die de gemiddelde Nederlandse apotheek minimaal één keer per zomermaand heeft verstrekt, ongeacht of ze in het basispakket zijn opgenomen.
De geregistreerde toepassingen van Contralum Ultra zijn die ter voorkoming van door licht veroorzaakte huidaandoeningen en die bij stoornissen in de pigmentvorming, waaronder vitiligo. Het product bevat drie stoffen die werken als ultravioletfilters en die gezamenlijk bescherming bieden tegen zowel UV-A (factor 7) als UV-B (factor 10).

Antihistaminica

Antihistaminica zijn middelen bij de behandeling van allergische reacties. Ze komen driemaal voor in de top 10 van de zomerindex 2012: bij toepassing in de neus, in het oog en voor systemisch gebruik, meestal in de vorm van tabletten. De zomerindex 2012 voor antihistaminica die in de neus worden toegepast (R01AC) is 3,2. Dat betekent dat Nederlandse apothekers dergelijke middelen in de zomermaanden 3,2 keer zo vaak verstrekten als in de winter.
Voor oogdruppels met een antihistaminicum (S01GX) bedraagt de zomerindex 2,8. Producten met levocabastine als werkzame stof maken in beide groepen meer dan de helft van het aantal verstrekkingen uit.
Receptplichtige antihistaminica voor systemische toepassing (R06A) kennen een zomerindex van 1,7. Het meest voorgeschreven middel in deze groep is desloratadine. Het gaat daarbij in de zomermaanden om ruim 40% van alle antihistaminicaverstrekkingen.
Voor alle antihistaminica geldt dat het eigenlijk voorjaarsmiddelen zijn. Ze worden veel bij hooikoorts gebruikt en zonder uitzondering kenden ze allemaal de meeste verstrekkingen in mei 2012, de piekmaand van het hooikoortsseizoen. De hoge zomerindexen met naar verhouding toch nog veel verstrekkingen in juni, juli en augustus markeren het aflopende hooikoortsseizoen.

Vermeldenswaard

Epinefrine staat met een zomerindex van 2,4 in de lijst. In de vorm van een zelfinjectiepen wordt het gebruikt bij mensen die een levensbedreigende allergische reactie vertonen na blootstelling aan bijvoorbeeld insectensteken, zoals van de wesp, of voedsel, zoals pinda’s. Op de zevende plaats met een zomerindex van 1,6 staan vaccins en sera vermeld. Met deze groepsaanduiding zijn alle middelen met ATC-code J07 samengebracht die worden gebruikt om bescherming te bieden tegen infectieziekten die in Nederland niet meer voorkomen.
Terbinafine heeft in tabletvorm een index van 1,5. Eén van de indicaties voor dit middel is kalknagels. Omdat het effect bij deze toepassing enkele maanden op zich laat wachten, vormt mogelijk de aanblik van de eigen tenen in de zomermaanden een stimulans om een bezoek aan de dokter te brengen. Uit de zomerindex van 1,4 van glucagon blijkt dat mensen die insuline gebruiken in de zomer vaker ontregeld zijn dan in de winter. Glucagon wordt toegepast bij de behandeling van ernstige hypoglykemische reacties bij insulinegebruikers.

Tabel 1: Top 10 van de zomerindex 2012: de verhouding van het aantal verstrekkingen van receptplichtige geneesmiddelen in juni, juli en augustus in 2012 ten opzichte van het aantal in de maanden december, januari en februari in de winter 2012/2013.

rang

ATC

Geneesmiddel(groep)

Toepassing

Zomer-index

1

D02BA

Beschermingsfactoren tegen UV-straling

o.a. bij vitiligo

6,1

2

R01AC*

Antihistaminica (neus)

Allergische klachten

3,2

3

S01GX*

Antihistaminica (oog)

Allergische klachten

2,8

4

C01CA24

Epinefrine

Levensbedreigende allergische reacties

2,4

5

G03DC02

Norethisteron (Prinolut N)

o.a. uitstel menstruatie

2,3

6

R06A*

Antihistaminica, systemisch gebruik

Allergische klachten

1,7

7

D04AB01

Lidocaine-mentholgel FNA

Oppervlakkige pijn of jeuk

1,6

8

J07*

Vaccins en sera

Profylaxe ziekten op reis

1,6

9

D01BA02

Terbinafine, oraal

o.a. bij kalknagels

1,5

10

H04AA01

Glucagon

Behandeling hypoglykemie

1,4

* Het hoogste ATC-niveau is vermeld. Indien onder een ATC3-niveau maar één geneesmiddel op ATC5 voorkomt is het ATC3-niveau vermeld

UV-blocker Contralum Ultra is meest typische zomermiddel van 2012


Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top