Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2007 / Prijzenslag protonpompremmers

Prijzenslag protonpompremmers

24 augustus 2007, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 142 Nr 34

In de eerste helft van 2007 verstrekten openbaar apothekers 16 procent vaker protonpompremmers dan een jaar geleden. Vooral prijsverlagingen zorgen ervoor dat de kosten maar met 8 procent toenamen. De ontwikkelingen binnen de afzonderlijke protonpompremmers vertonen hierbij grote verschillen.

Al jaren vertoont het gebruik van protonpompremmers een sterke groei. Deze groei zet zich ook in 2007 voort. In de eerste helft van dit jaar verstrekten de openbare apotheken deze maagzuurproductie remmende middelen ruim 400.000 keer vaker dan in dezelfde periode van 2006. Dit is een stijging van 16 procent. Door prijsverlagingen namen de kosten veel minder veel sterk toe.

Omeprazol

Als de openbaar apotheker een protonpompremmer verstrekt is dat in bijna de helft van de gevallen omeprazol (Losec®). Ook gemeten in aantal standaarddoseringen (DDD's) is omeprazol de grootste, maar het aantal verstrekkingen stijgt in de eerste helft van 2007 duidelijk sterker dan het aantal DDD’s. Het valt op dat omeprazol in steeds hogere sterktes wordt afgeleverd. In 2002 was 1 op de 5 verstrekkingen een capsule of een MUP van 40 milligram, inmiddels is dat 1 op de 4 verstrekkingen. De kostenstijging van omeprazol blijft achter bij de toename van het gebruik. Dit komt omdat het aandeel van het generieke omeprazol in de eerste helft van 2007 is opgelopen tot 93 procent. Daarnaast daalden de prijzen van de Losec MUPS onder invloed van de WGP. Het prijsverschil tussen de MUPS en generiek beschikbare capsules neemt af, maar is nog steeds aanzienlijk.

Pantoprazol

In omzet gemeten is pantoprazol (Pantozol®) de grootste protonpompremmer. Zowel het aantal verstrekkingen als het aantal DDD’s steeg in de eerste helft van 2007 met 17 procent. Opvallend is dat vooral de omzet van parallel geïmporteerde varianten sterkt toenam. Openbaar apothekers verstrekten in 28 procent van de gevallen een uit het buitenland afkomstig geneesmiddel. Hiermee is het percentage in één klap terug op het niveau van 2002, terwijl dit in de afgelopen jaren geleidelijk was afgenomen tot 6 procent in 2006. Alleen al door de parallel-geïmporteerde pantoprazol zal het marktaandeel van de alle parallel geïmporteerde geneesmiddelen naar verwachting voor het eerst sinds jaren stijgen. In 2009 verloopt het patent van Pantazol®.

Esomeprazol

In tegenstelling tot omeprazol stijgt het aantal DDD’s van zusje esomeprazol (Nexium®) duidelijk sterker dan het aantal voorschriften. Het aantal voorschiften steeg in het eerste halfjaar namelijk met 16 procent, terwijl het aantal DDD's met 21 procent steeg. Het aantal DDD's per voorschift is nu met 63 bijna gelijk aan dat van omeprazol. Onder invloed van de prijzenwet is de prijs van esomeprazol gedaald, waardoor ook bij dit middel de volumestijging sterker is dan de kostenstijging.

Lansoprazol en rabeprazol

Lansoprazol is sinds januari 2006 generiek beschikbaar. In de eerste helft van 2007 is het generieke marktaandeel opgelopen tot zo'n 70 procent. Het gebruik van lansoprazol is al jaren vrij stabiel. Gezien de groei van de overige protonpompremmers, neemt het marktaandeel van lansoprazol af. Ook rabeprazol profiteert maar in beperkte mate mee van de totale marktgroei.

Figuur 1: Marktaandelen en groei van protonpomremmers in DDD's in de eerste helft van 2007

Omeprazol is nog steeds de protonpompremmers met hoogste aantal afgeleverde standaarddagdoseringen, maar pantoprazol en esomeprazol vertoonden daarin een grotere groei. Gemeten in omzet is pantoprazol de grootste protonpompremmer.

NB. De grootte van de bollen in de grafiek geven de omzet in de eerste helft van 2007 weer.

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top