Strijd tegen meningokokken is begonnen
31 mei 2002, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 137 Nr 22
Het gebruik van de meningokokkenvaccins houdt direct verband met het optreden van de besmettelijke en dodelijke meningokokkenziekte in de regio West-Brabant in augustus 2001 (figuur 1). Met name in West-Brabant, maar ook in de rest van de provincie Noord-Brabant zijn grootschalige inentingscampagnes geweest, waarbij de vaccins ruim 30.000 keer zijn verstrekt via de openbare apotheken.
Landelijke inentingscampagne
De minister van Volksgezondheid wil dat in juni van 2002 begonnen wordt met de vaccinatie tegen meningokokken C bij alle kinderen van 14 maanden tot en met 18 jaar. Zij volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op. Per 1 september 2002 wordt de vaccinatie tegen meningokokken C tevens opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het in een keer inenten van alle 0- tot 18-jarigen kost naar schatting € 80 miljoen. Daarna kost het ongeveer € 5 miljoen op jaarbasis om jonge baby’s te vaccineren. Voor deelname aan het vaccinatieprogramma wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Het vaccinatieprogramma verloopt overigens niet via de apotheken, maar via de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten.
Reeds voor de start van de landelijke inentingscampagne zijn in maart van dit jaar 240.000 vaccins tegen meningokokken C via de openbare apotheken verstrekt (zie figuur 1). Deze vaccins zijn vooral verstrekt aan kinderen wier ouders ze al vóór de landelijke campagne wilden laten inenten.
Typen meningokokken C vaccins
In Nederland zijn drie vaccins tegen de meningokokkenziekte in omloop. Meningovax A+C® is van het polysaccharidetype, terwijl Meningitec® en NeisVac-C® tot het conjugaattype behoren. Het polysaccharidetype induceert een kortdurende immuniteit en geeft een relatief korte tijd (3 jaar) bescherming. Dit type is niet werkzaam bij kinderen onder de 2 jaar. Het conjugaattype werkt ook bij kinderen jonger dan 2 jaar en heeft een geschatte werkingsduur van 10 jaar.
Ophef rond korterwerkend vaccin
Begin mei ontstond enige paniek toen diverse dagbladen berichtten dat het vaccin van het polysaccharidetype niet lang werkzaam is. De kinderen die met dit type vaccin waren ingeënt, zouden opnieuw moeten worden gevaccineerd. Slechts 1% van de door de openbare apotheken verstrekte meningokokkenvaccins betreft het type met de kortdurende werking.
Het Ministerie van Volksgezondheid stelt dat geen van de gebruikte vaccins tegen meningokokken C 'slecht' of slecht werkend is. Alle vaccins tegen meningokokken C die in Nederland worden gebruikt, bieden bescherming tegen deze bacterie. Voor kinderen die zijn ingeënt met het vaccin van het polysaccharidetype, is het wel wenselijk om zich nogmaals te laten inenten met een vaccin van het conjugaattype. Twee keer vaccineren is niet erg, zo meldt het Ministerie.
Figuur 1: aantal voorgeschreven meningokokkenvaccins van mei 2001 tot maart 2002
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits
onder volledige bronvermelding.