Diverse verzekeraars wezen in januari 2025 andere leveranciers van geneesmiddelen als preferent aan dan in 2024. De artikelen die daardoor niet meer preferent waren, werden gebruikt door 2,9 miljoen mensen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Voor mensen die chronisch geneesmiddelen gebruiken, betekent een aanpassing van het preferentiebeleid dat zij in principe een ander artikel van een ander merk en met een andere verpakking van hun geneesmiddel krijgen. In het vierde kwartaal van 2024 gebruikten 2,9 miljoen mensen ten minste één artikel dat per begin 2025 niet meer preferent is bij hun verzekeraar. Aan apothekers de taak om deze miljoenen mensen bij de wisseling(en) van hun geneesmiddelen goed te begeleiden. 

 

Voor het eerst

In het preferentiebeleid van alle verzekeraars bij elkaar zijn in januari dit jaar in totaal 2401 verschillende artikelen als preferent aangewezen. Daarvan zijn 436 artikelen (18%) voor het eerst preferent; deze artikelen waren in 2024 bij geen enkele verzekeraar preferent. Dat betekent onder meer dat fabrikanten en groothandels hun voorraden van oude en nieuwe preferente middelen moeten aanpassen aan de veranderende vraag. Dit kan leiden tot tijdelijke leveringsproblemen bij zowel de middelen die niet meer preferent zijn in 2025 als bij de nieuw aangewezen middelen.

De SFK monitort leveringsproblemen wekelijks via de Monitor leveringsproblemen. Groothandels leveren hiertoe data aan over artikelen met leveringsproblemen, en de SFK bundelt en publiceert die de week erop. 

 

Na acht weken nog leveringsproblemen bij 10% van de nieuwe middelen

 

Van alle 436 nieuw aangewezen preferente artikelen bleken 91 (21%) in week 2 in de Monitor leveringsproblemen te staan. Van de overige 1965 preferente artikelen (die al langer preferent waren), stond 12% in de Monitor leveringsproblemen en acht weken later nog altijd 41 van de 91 middelen. Daarmee is bijna 10% van alle nieuw aangewezen preferente middelen nog altijd niet direct leverbaar. Dat zijn ook veel- en chronisch gebruikte middelen als bloeddrukverlagers metoprolol of perindopril. Wanneer de leverancier van het voorheen preferente middel de voorraden sterk heeft afgebouwd, moeten chronische patiënten mogelijk vaker dan één keer wisselen naar een geneesmiddel van een voor hen nieuwe leverancier.

grafiek pw13
Bron: De Stichting Farmaceutische Kengetallen
Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kentgetallen. Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.